keskiviikko 27. marraskuuta 2013

Sawadii khaa!

Lepäillään parhaillaan Bangkokissa. Eilen juhlittiin Suomen itsenäisyyspäivää suurlähetystön kutsuilla Hyatt Erawanissa ja hauskat jatkot kestivät pitkään. Thaimaassa Suomen itsenäisyysjuhlat ovat aina viikon verran etukäteen tai jälkikäteen, koska kuninkaan syntymäpäivä on 5.12. eikä sillä viikolla saa järjestää mitään muita virallisia tai isoja juhlia.

Samalla keräillään voimia kuukauden kestävää kiertomatkaa varten. Perjantaina olisi tarkoitus suunnata yöjunalla kohti pohjoista Chiang Maihin, jatkaa maantietä ja Mekong-jokea pitkin Laosiin ja lennellä sieltä eteenpäin Vietnamiin, Malesiaan ja Australiaan. Toivottavasti junat kulkevat jo perjantai-iltana. Hallituksen vastaiset mielenilmaukset ovat nimittäin aiheuttamassa parin päivän pituisen laajan lakon. Ammattiliitot ovat luvanneet kaikkien työntekijöiden pitää 2 päivää lomaa, jotta he voivat osallistua mielenilmauksiin.

Mielenosoitukset haittaavat jonkin verran liikennettä, joka on täällä muutenkin hyvin ruuhkainen. Suurin osa mielenosoittajista on kokoontunut Bangkokin ydinkeskustaan lähelle Grand Palacea mutta mielenosoituksia on ympäri maata 24 provinssissa. Hallintorakennuksia on vallattu pääkaupungin lisäksi muuallakin. Tyytymättyömyys kohdistuu valtion velkaantumiseen, korruptioon ja erityisesti hallituksen esittämään lakimuutokseen, joka peruuttaisi kaikki vaateet ja syytökset ex-pääministeriä vastaan. Lakimuutosesitys on jo vedetty pois, koska se todettiin perustuslain vastaiseksi. Mielenosoittajat vaativat kuitenkin vielä pääministerin eroa. Nykyinen pääministeri on maanpaossa olevan Taksin Shinawatran pikkusisko Yingluck Shinawatra.

Toivottavasti täällä jatkuvien mielenosoitusten ja hallitusten vaihdon lisäksi uudistetaan joskus rakenteitakin, muuten kaikki jatkuu vain kuten ennenkin. Näin lomailijan ja huvimatkailijan näkökulmasta tietysti nykyisetkin rakenteet kelpaavat mainiosti. Ilma on aurinkoinen, ruoka maukasta, ihmiset ystävällisiä ja uima-altaassa vesi kuin linnunmaitoa. Hankin juuri asunnon Bangkokin keskustasta tammi-helmikuulle, jotta on vuodenvaihteen jälkeen paikka mihin palata.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti