keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Luang Prabang

Saavuimme eilen iltapäivällä Luang Prabangiin. Poikkesimme venematkalla parissa pikkukylässä ja luolissa.

Ensimmäisessä kylässä, Ban Kienghang Noissa, vietettiin juuri kylän yhteistä uhrausjuhlaa riisinkorjuun päättymisen kunniaksi ja uuden sadon varmistamiseksi. Khmut uskovat, että kaikilla asioilla, metsällä, joella, taivaalla jne. on henki, ja he haluavat pitää henget tyytyväisinä uhrilahjojen avulla. Välittäjänä ihmisten ja henkien välillä toimii shamaani. Emme halunneet häiritä tärkeää toimitusta, etteivät henget  vain suutu ja anna kylälle huonoa satoa - tai ettei ainakaan mahdollisesti huonoa satoa laiteta meidän syyksi. Niinpä jatkoimme matkaa veneellä eteenpäin. Toinen kylä, Ban Ladkhuem, otti vierailijat vastaan avoimen uteliaasti ja ystävällisesti. Meille esiteltiin kylän koulu, joka oli betonirakennus ja ylpeyden aihe, sillä kylän muut rakennukset olivat puu- tai punosseinäisiä, eikä naapurikylissäkään ollut betonirakennuksia. Kylän nimi tarkoittaa markkinakylää.

Ban Pak Oun kylän kohdalla, joen vastarannalla, on kaksi suurta luolaa täynnä erilaisia Buddha-patsaita. Ylempään luolaan oli jonkin verran matkaa, mutta portaiden kiipeäminen tuntui mukavalta veneessä istuskelun jälkeen.

Tänä aamuna on tullut seurattua munkkien almujenkeruuta ja pistäydyttyä aamutorilla ostamassa nippu banaaneja. Luang Prabang on viehättävä, hiukan ranskalaistyylinen indokiinalainen pikkukaupunki ja yksi Unescon maailmanperintökohteista. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti