perjantai 13. joulukuuta 2013

Vietnamissa, Hanoi-Hue-Danang

Hanoi on kiehtova vietnamilainen kaupunki, jonssa on mausteena sekoitus vanhaa kiinalaista, siirtomaatyylistä ranskalaista ja mahtipontista sosialistista rakennustyyliä.  Hotelli oli ihastuttavan ahkerasti hyörivässä vanhassakaupungissa, järven lähellä. Sieltä oli helppo tehdä tutustumistetkiä eri puolille kaupunkia. Hanoissa sai hyvää ruokaa, suosikkeja olivat kaikenlaiset kevätkääryleet ja bun chaa. Bun tarkoittaa luultavasti nuudelia, koska melkein kaikkien nuudeliruokien nimi on bun ja jotain. Cha on porsaanlihakeitto, jossa on grillattua pekonia ja lihapullia. Annokseen tulee lautasellinen nuudeleita, kulhollinen keittoa, pieni korillinen salaatteja ja yrttejä ja pikkukupillinen chilidippiä. Aineksia saa itse sekoitella.

Nyt olen leppoisassa Huessa. Hue on Vietnamin entinen pääkaupunki ja Ho Chi Minhin kotikaupunki. Täällä on myös jonkin verran vanhoja kiinalaistyylisiä rakennuksia, yllättävän monta kirkkoa ja pääkatua koristavat herttaiset sosialistityyliset punaiset kukkakimput ja nauhat iskulauseineen. Ruoka on hyvää, söin päivällä nuudeleita ja naudanlihakeittoa, eli bun boo.

Matka yöjunalla Hanoista kesti n. 10 tuntia. Makuuhytissä oli 4 sänkyä, matkatovereina oli raskaana oleva ranskalainen nuori rouva, capverdeläinen nuori mies ja vietnamilainen, upseerikurssilta kotikaupunkiinsa palaava nuori tullivirkailijaneiti. Sänkyjen lisäksi hytissä oli tiikkipöytä ja maljakossa soma asetelma punaisia muoviruusuja. Käytävän päästä sai kylmää ja kuumaa juomavettä. Vessa oli sotkuinen ja hytin seinillä käveli yöllä torakoita. Huomasimme torakan jo illalla, ja ranskalaisen kanssa vähän kiljuimme ja tapoimme sen heti liiskaksi, mutta vietnamilainen sanoi ettei niitä hyödytä tappaa kun niitä tulee aina lisää, ja afrikkalainen totesi etteihän ne edes pure, niinkuin vaikka hämähäkit.

Huomenna on vielä tarkoitus matkustaa pieni väli päiväjunalla Huesta Danangiin. Hanoin kuvista on suurin osa jo ladattu katsottaviksi. Joitakin eilisen iltapäivän viimeisiä kuvia ja tämän päivän kuvat on vielä kamerassa. Latailen ne näkyville  varmaan Danangissa huomenna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti