sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

Chakri-päivä

Thaimaassa on huhtikussa kuuma kesäkausi. Kesäkaudella vietetään kesän juhlia. Juhlakauden aloittaa 6.4. vietettävä Chakri-päivä, joka on vapaapäivä. Jos Chakri-päivä sattuu viikonlopulle, kuten tänä vuonna, niin seuraava maanantai on vapaa. Thaimaassa ei menetetä vapaapäiviä viikonlopulle sattuvien juhlapäivien vuoksi.

Mikä on Chakri-päivä?

Chakri-päivän virallinen nimi on Kuningas Buddha Yodfa Chulaloke Suuren päivä ja Chakri-dynastian muistopäivä. Phra Buddha Yodfa Chulaloke perusti Chakri-dynastian vuonna 1782. Kuninkaana hänen nimekseen tuli Rama I. Chakri-dynastian perustamisen yhteydessä Bangkokista tuli pääkaupunki.

Chakri-päivää vietetään Rama I:n kruunaamisen kunniaksi, mutta samalla myös kaikkien muiden Chakri-dynastian kuninkaiden muistoksi. Chakri-päivänä thait usein kertaavat kuninkaiden välisiä yhteyksiä ja kouluissa opetellaan piirtämään hallitsijasuvun sukupuu. Thaimaan nykyinen kuningas Rama IX eli Kuningas Bhumibol Adulyadej on hallinnut Thaimaata vuodesta 1946 lähtien ja on maailman pisimpään hallinnut kuningas.

Miten Chakri-päivää vietetään?

Chakri-päivän viettoon eri puolilla maata kuuluvat buddhalaiset seremoniat temppeleissä ja lahjojen vieminen Kuningas Rama I:n patsaille. Monissa perheissä aloitetaan Chakri-vapaan aikana suuritöisten uudenvuodenruokien valmistus. Chakri-päivä aloittaa uudenvuoden juhlia edeltävän viikon. Tunnelma on iloinen ja monet odottavat isovanhempien ja muiden sukulaisten näkemistä.

Bangkokissa kuningas ja hoviseurue osallistuvat seremonioihin kuninkaallisessa temppelissä, Wat Phra Kaewissa, jossa on suuri smaragdibuddhan patsas. Kuningas osoittaa kunnioitusta edeltäjilleen Pantheonissa, jossa on hänen kahdeksan edeltäjänsä luonnollista kokoa olevat näköispatsaat. Yleensä kuningas on myös vienyt lahjoja Bangkokin Muistosillan kupeessa olevalle RamaI:n patsaalle. Tänä vuonna kuningasperheen nuoremmat jäsenet laskivat lahjat.

Osuin Muistosillalle juuri oikeaan aikaan ja sain kuvia lahjojen laskusta. RamaI:n patsaan edessä oleva aukio oli etupuolelta suljettu jo kaukaa, mutta sillalta tulevalta kävelyrampilta avautui aitionäkymä alas kentälle. Seremonia oli aika lyhyt ja se näytettiin illalla myös Thaimaan TV:ssä. Laitan kuvat pyörimään tuohon Flickerin kuvahyrrään, kunhan saan taas jälleen kerran ostetuksi Canonin piuhan. Onneksi elektroniikkatavarat ovat täällä halpoja ja niitä saa helposti.

Kuvalinkki
Pantheon eli viralliselta nimeltään Prasat Phra Debidornin rakennus on avoinna yleisölle vain kerran vuodessa, Chakri-päivänä 6.4. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti