Kambodža

Kambodža

Keitä täällä asuu

Noin 90 % asukkaista on khemerejä. Vähemmistönä elää kourallinen kiinalaisia, vähän vietnamilaisia, chameja ja vuoristokhmerejä eli khmer loeuteja. Chamit ovat Champa-kuningaskunnan ajoilta polveutuvia islamilaisia, joita vainottiin punakhmerien vallan aikana. 

Maan virallinen kieli on khmer. Sanskriittiin pohjautuvaa khmeriä kirjoitetaan omilla aakkosillaan ilman sanavälejä. Ranskaa opiskellaan kouluissa ja yliopistoissa. Ranska on myös vanha hallintokieli. Turistialueilla pärjää englannilla ja nuoret puhuvat paremmin englantia kuin ranskaa.

Ruoka ja juoma

Kambodžalainen ruoka muistuttaa pajon thairuokaa ja vietnamilaista, jossa on ranskalaista vaikutusta. Molemmilla mailla on yhteinen historia Ranskan siirtomaina eikä siitäkään ole kauan kun Kambodža oli vielä samaa valtakuntaa Vietnamin eteläosan kanssaSiinä kohtaa ruoanvalmistusta, missä ranskalainen lorauttaisi ruokaan kermaa, Kambodžassa lisätään kookosmaitoa. Kambodžalainen versio voileivästä on num pang pâté. 

Thai-keittiöön verrattuna kambodžalainen ruoka muistuttaa eniten eteläthaimaalaista ruokaa, jossa ei ole läheskään niin paljon chiliä ja sokeria kuin pohjoisthaimaalaisessa. Maut ovat mausteisia ja pehmeitä, eivät tulisia. 

Alkurokina suosittuja ovat tuoreet kevätkääryleet, banaaninkukkasalaatti ja vihreä papaijasalaatti. Pääruokina syödään usein vihreää tai punaista currya, joka tehdään usein kalasta tai kanasta tai possusta, amok-kalakeittoa tai erilaisia nuudeliruokia. Jälkiruokana voi olla tuoreita tai makeiksi kypsennettyjä hedelmiä tai makeita leivonnaisia. Teetä juodaan kuten Aasiassa yleensä, mutta myös kahvia nautitaan ja viljellään. Kambodzalainen kahvi on vahvaa ja muistuttaa aromiltaan vietnamilaista kahvia.

Angkor Wat ja muita muinaistemppeleitä

Khmerit rakensivat Angkor Watin Suryavarman II:n hallintokaudella, vuosien 1112 - 1152 välisenä aikana, Vishnu-jumalan kunniaksi. Vishnu oli khmereille tärkeä jumala, johon kuningas samaistettiin. Rakennus on sijoitettu taitavasti niin, että nousevan auringon säteet kultaavat sen samaan tapaan kuin inkojen Machu Picchun Perussa.

Temppelin julkisivu katsoo länteen, symbolisesti kuoleman suuntaan. Siksi on arveltu, että Angkor Wat on hautamuistomerkki. Toisaalta länsi on myös Vishnun ilmansuunta, joten todenmäköisimmin Angkor Wat on palvellut Suryavarman II: n temppelinä ja mausoleumina. 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti