LaosAsukkaat

Laos on vuoristoinen ja metsäinen, hiukan Suomea pienempi maa, jossa asuu noin 6,8 miljoonaa henkeä. Yli puolet maasta on metsää, jossa asutus on harvaa, kaupungeissa asutaan tiehästi. Laosilaisista vähän yli puolet on laoja, lisäksi maassa asuu 46 eri etnistä ryhmää. Vuoriseuduilla asuu mm hmongeja ja daoja ja etelässä khmeerejä. Kieli on sukua thaille. 

Ruoka ja juoma

Laosilainen keittiö muistuttaa paljon pohjoisthaimaalaista keittiötä. Aterian perustana on usein tahmariisi, johon sekoitetaan galangalia ja kalakastiketta. Laosissa meille tarjottiin usein punaista täysjyväriisiä.

Riisin kanssa voidaan syödä kanaa, kalaa, sieniä, possua tai vesipuhvelia. Paistettuun riisiin sekoitetaan usein munaa. Naudanlihaa, maitoa tai juustoja ei juurikaan ole, koska ei ole paljon lehmiäkään.

Kansallisruoka laab on myös tuttu thai-keittiöstä. Laosilainen versio laabista sisältää vedessä kypsennetyn possun jauhelihan lisäksi tuoretta sipulia, sitrunaruohoa, yrttejä ja banaaninkukkaa sekä ripauksen chilijauhetta. Kirpeyttä voi lisätä puristamalla päälle limeä.

Vihanneksia käytetään paljon. Yksi suosituimmista on vesipinaatti, joka tarjotaan usein kiehautettuna ja valkosipulilla maustetuna. Yleensä muutkin vihannekset valmistetaan wokkipannussa vedessä kiehauttamalla niin että lopputulos on napakka, ei liian kypsä.

Laosissa on oma olutmerkki Beerlao ja kuten muuallakin Indokiinan alueella, Laosissakin juodaan kahvia. Maassa myös vljellään kahvia. Kahvi nautitaan joko mustana tai maustettuna tilkkasella makeaa, kondensoitua säilykemaitoa.

Katso lisää kuvia Laosista. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti