perjantai 14. helmikuuta 2014

Makha Bucha

Lootuksenkukkia Angkor Watin edustalla Kambodzhassa
Hyvää Makha Bucha -päivää!

Thaimaassa, Laosissa, Myanmarissa ja Kambodzhassa Makha Bucha on kansallinen juhlapäivä, jota vietetään joka vuosi kolmannen lunaarisen kuun täydenkuun aikaan buddhalaisen uskonnon tärkeän tapahtuman muistoksi. Buddhalaisella pali-kielellä Makha on kolmannen lunaarisen kuun nimi ja Bucha tarkoittaa kunnioittamista.

2500 vuotta sitten, kolmannen lunaarisen kuun täydenkuun aikaan, seitsemän kuukautta sen jälkeen kun Buddha oli aloittanut opettamisen, Buddhan saarnaa oli kokoontunut kuulemaan 1250 munkkia. Buddha vihki nämä munkit ja esitti buddhalaisuuden pääperiaatteet. Tapahtuma oli merkittävä buddhalaisen uskonnon kehittymisen kannalta.

Aluksi Buddha ei aikonut ryhtyä opettamaan. Kun Buddha oli saavuttanut nirvanan, hän pysytteli seitsemän viikon ajan suuren bodhipuun vaiheilla riemun vallassa. Hän ei uskonut, että pystyisi jakamaan oivaltamansa syvällisen ja vaikeatajuisen kokonaisuuden ihmisten kanssa, jotka olivat kiintyneitä maailmaan. Buddha kuitenkin suostui harkitsemaan asiaa Brahman pyynnöstä. Buddha arvioi ensin maailman tilan ja huomasi, että ihmisiä on monenlaisia niin kuin lammikossa lootuksia: jotkut jäävät veden alle, toiset kelluvat pinnalla ja jotkut kohoavat muiden yläpuolelle. Hän ymmärsi, että kun joillakin ihmisillä on enemmän hyviä ominaisuuksia ja toisilla huonoja, toisia olisi helppo opettaa ja toisten opettaminen olisi työläämpää. Kun Buddha oli ymmärtänyt ihmisten erilaisuuden, hän tunsi suurta myötätuntoa kaikkia eläviä kohtaan ja halusi ryhtyä opettajaksi.

Makaava Buddha,Wat Pho, Bangkok
Buddha jatkoi opettamista neljänkymmenenviiden vuoden ajan. Vielä vähän ennen kuolemaansa hän piti lyhyen opetuksen kolmannen lunaarisen kuun täydenkuun aikaan. Sen jälkeen Buddha kysyi hänen luokseen kokoontuneilta munkeilta, oliko heillä vielä jotain kysyttävää. Kukaan ei kysynyt mitään. Niinpä Buddha asettui makaamaan oikealle kyljelleen kahden sal-puun väliin ja lausui viimeisinä sanoinaan: "Kaikki luotu on katoavaista. Pyrkikää nyt uutterasti pelastukseen." Sitten Buddha mietiskeli kunnes saavutti parinirvanan, lopullisen sammumisen, jonka jälkeen ei synnytä enää uudestaan.


Almujen jako aamunkoitteessa Luan Prabangissa Laosissa
Makha Bucha -päivän aamuna herätään varhain ja annetaan almuja munkeille. Illalla temppelit ovat täynnä kansaa. Kynttiläseremoniassa temppeli kierretään kolmesti myötäpäivään kukkien, suitsukkeiden ja sytytettyjen kynttilöiden kanssa. Eri puolilla on paikallisia tapoja viettää Makha Buchaa, Bangkokissa munkit tulevat illalla Wat Sisaketin temppelistä Kultaiselle vuorelle ja johtavat seremoniaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti